Het was in vele opzichten een bijzonder jaar met heel veel onzekerheden. Er werd een groot beroep gedaan op de flexibiliteit en het improvisatievermogen van alle betrokkenen en met name van de meer dan 50 vrijwilligers die zich inzetten om de hartelijke Hanzestad Kampen op verschillende manieren te promoten bij bewoners en bezoekers.

Het goede nieuws is dat de ambassadeurs aan de infobalie in de Stadskazerne ten opzichte van 2019 ruim 50% meer bezoekers hebben mogen verwelkomen. En dit in een situatie waar we bijna 3 maanden dicht zijn geweest. De groei zat vooral in bezoekers afkomstig uit Nederland. Buitenlandse gasten, met name uit Duitsland en Vlaanderen, waren er aanzienlijk minder, een achteruitgang van 40% naar 13% van het totaal aantal gasten.

De grote toename van het aantal bezoekers is mede te danken aan de actie “hiermoetjezijn” en het bezoek door vrijwilligers aan zo’n 100 campings, hotels, B&B’ s en vakantieparken in en om Kampen.


Wij houden de postcodes van de Nederlandse gasten bij ter wille van een analyse via de Leefstijlvinder. Daaruit blijkt dat de verdeling over de diverse stijlen geen grote verandering t.o.v. 2019 laat zien met uitzondering van Inzicht en Harmonie zoekers (meer) en Plezierzoekers (minder). Ter vergelijking is ook een regel “Nederland’ toegevoegd.


pdfDownload het overzicht


Helaas was de impact op cruiseschepen bijzonder groot. Begin dit jaar stonden er zo’ n 200 schepen op de lijst van de havenmeester, maar helaas zijn er niet meer dan 30 geweest met ook nog eens veel minder opvarenden aan boord.


Uiteraard is in maart het rondleiden van groepen door gidsen stil komen te liggen. Vanaf juli zijn er speciale arrangementen gemaakt voor rondwandelingen. Op vrijdag, zaterdag en zondag kon men inschrijven voor een rondleiding om 14:00 u. Daar werd tot september behoorlijk gebruik van gemaakt waardoor de gidsen toch nog zo’n 100 rondleidingen konden verzorgen plus 30 voor gasten van cruiseschepen. Gelukkig hadden we begin dit jaar audio sets aangeschaft waardoor de mensen in de groep ver genoeg van elkaar konden gaan staan. Al met al zijn ongeveer 600 gasten rondgeleid (25% t.o.v. 2019).


Helaas is er voor de groep gastvrouwen/heren vrijwel niets te doen geweest. Geen nieuwe bewoners op sleeptouw, geen evenementen en geen mobiele felicitatie eenheid.


Ondanks de situatie dit jaar is de motivatie van de vrijwilligers enorm op peil gebleven. Toen vanaf 1 juli de regels minder streng werden was men er ook aan toe om weer te werken. De vrijwilligers hebben een niet aflatende motivatie laten zien. Men wil tot op de dag van vandaag 5 dagen in de week de infobalie in de Stadskazerne bezetten.


Ik wens allen fijne en vooral gezonde feestdagen en een voorspoedig en hartelijk 2021.


Met vriendelijke groet


Jan Troost


Voorzitter Tourist Information


jw.troost@planet.nl

mob. 06 141 25566

Privacy statement Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners.

Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden.
Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site.
Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media