17 april viert Kampen dat de stad precies 75 jaar geleden, op 17 april 1945, is bevrijd. De feestelijke activiteiten zijn vanwege de coronacrisis geschrapt, maar juist nu is het belangrijk om stil te staan bij het belang van een stabiele, rechtvaardige samenleving waar we omkijken naar elkaar. Het is bovendien een mooi gebaar om alle mensen met cruciale beroepen in de coronacrisis te bedanken voor hun inzet. Daarom vragen de gemeente Kampen en de organisatoren van de jubileumactiviteiten alle inwoners om de Nederlandse vlag vrijdag 17 april uit te hangen.

 

Vrijheid en saamhorigheid

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. Je mag als inwoner, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen, dus ook op 17 april.

 

In de woorden van burgemeester Koelewijn: “Onze vlaggen kleuren de stad op 17 april als symbool van onze vrijheid en saamhorigheid! 17 april 1945 was voor de inwoners van Kampen en IJsselmuiden een ongelooflijk belangrijke dag. Die dag mocht onze nationale driekleur weer vrij wapperen. Ook nu we te maken hebben met beperkingen door het coronavirus, mogen we dankbaar zijn voor onze vrijheid. Een recht dat niet voor niets nadrukkelijk in onze Grondwet is opgenomen.”

 

Het is daarnaast volgens de initiatiefnemers een prachtige manier om dank te zeggen. Dank aan alle mensen met beroepen die van essentieel belang zijn om de samenleving draaiende te houden tijdens de coronacrisis.

 

Vlaginstructie

Er zijn wel gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Daarnaast is het de gewoonte dat men de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Op nationale Dodenherdenking en op de nationale Bevrijdingsdag 5 mei hanteert Kampen ook het vlagprotocol. Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen. Op 5 mei geldt hetzelfde feestelijke protocol als op 17 april 2020 en mag de vlag in top. De precieze regels staan op www.wellmeetagain.nl

 

We’ll meet again

Het jaar 2020 zou in het teken staan van 75 jaar vrijheid, maar dit wordt door de uitbraak van het coronavirus overschaduwd. In Kampen waren veel voorbereidingen getroffen voor het programma “We’ll meet again”. Daaraan wordt nu op een andere manier invulling gegeven. Met onder meer een carillon estafette, online mini optredens en publicaties. Bovendien worden verschillende evenementen verplaatst, onder meer naar het weekend van 17 april 2021.

 

 

Bijgevoegd: foto ‘Vlaggen in top’ - Afbeelding van Edward Lich via Pixabay

Privacy statement Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners.

Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden.
Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site.
Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media