Wanneer je aan stoere scheepslui denkt, dan komt er al snel een beeld in je gedachten van een bebaarde man met een dikke zwarte schipperstrui en een wat verwilderde haardos. Wanneer hij zijn handen niet nodig heeft om het roer vast te houden of de zeilen te hijsen warmt hij ze aan een kop sterke koffie. Of hij houdt er een nog sterker drankje mee vast, nodig om zichzelf warm te houden tijdens de vaak barre omstandigheden. Dat dit beeld nog steeds actueel is, bewijst het volgende initiatief. 

Deze winter werkten Stichting Kamper Kogge met de samenstellers van Siebrand, in het diepste geheim, aan de receptuur van het nieuwe Kamper Kogge Kruidenbitter. De lokale kleur van koggeteer, geur en smaak van het kruidenmelange zijn terug te vinden in uiterlijk en afdronk van de zo typische drank van scheepslieden én landrotten.


Kruidenbitters kennen een eeuwenoude traditie. In de middeleeuwen werd voor de genezing bij elke ziekte of aandoening een specifiek kruid gezocht. Deze kruiden werden in kruikjes met alcohol bewaard om mee te nemen naar zee. Koggeschippers lieten de losse kruikjes overgieten in één vat om zo ruimte te besparen. Het bleek ‘een middel tegen elke kwaal’. Voor de bemanning was er dus altijd wel een reden om bij de scheeparts een napje met bitter te halen.


De binnenstad van Kampen is in de loop van eeuwen gebouwd met het geld dat de schippers en kooplui van de Hanze verdienden met hun koggen. De middeleeuwse opbouw van onze hartelijke Hanzestad is goed bewaard gebleven en veel Hanze-elementen zijn nog herkenbaar in onze binnenstad.


Ook nu nog kent de stad een sterke band met de historische streekproducten die in de regio Kampen worden geproduceerd. De handelsgeest van Siebrand Kampen en Stichting Kamper Kogge is daar een mooi voorbeeld van.


Het Kamper Kogge Kruidenbitter is verkrijgbaar in drie kruik- en flesmaten, bij de Koggewerf en de Tourist Info in de Stadskazerne. Daarnaast wordt het via Groothandel van Dijk aangeboden zodat ook de horeca en supermarkten het Kamper Kogge Kruidenbitter aan hun assortiment kunnen toevoegen. Het aantal verkoopadressen zal snel worden uitgebreid. Het drankje bevat 14,9% alcohol en past bij de toenemende vraag naar alcoholhoudende dranken met een lager alcoholpercentage.

Wil je dit bewijs van nautisch ondernemerschap wel eens proeven? Dat kan vanaf 28 maart! Voor meer informatie mail naar: kogge@kamperkogge.nl.


Ahoy!

(De column Nautisch Kampen is een initiatief van Kampen Marketing en de Gemeente Kampen.)

Foto: Jan van Werven maakt koggemokjes, uit: De ambachtelijke route Kampen

Privacy statement Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners.

Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden.
Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site.
Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media