Kampen is trots op haar Koggeschip. Of liever gezegd, haar Koggeschepen. De Kamper Kogge is in deze tijd bepaald geen alledaagse verschijning. Dit schip met één mast en één zeil doet denken aan de tijd dat Vikingen ons land beheersten. Het is het oudste, nagebouwde, varende schip van Nederland. Een exacte reconstructie van een authentieke kogge uit 1340, gevonden na de drooglegging van de Flevopolders. Sindsdien bevaart de Zwarte Dame de wateren in binnen- en buitenland. Het schip is een welkome gast op tal van evenementen, maakt talloze dagtochten met groepen en vele korte en langere reizen. Overal waar het schip verschijnt, steelt het de show. De Kamper Kogge is met recht een varend visitekaartje voor haar thuishaven, de Hanzestad Kampen.*

Sinds 2016 hebben we er nog een Kogge bij. Onder grote belangstelling werd het schip gelicht uit de IJssel, waardoor het al snel de naam IJsselkogge kreeg. Het middeleeuwse vaartuig zat tot 4 meter onder het zand in de bodem van de rivier. Alleen aan stuurboord stak het schip boven de bodem uit, waardoor het wrak in 2009 met sonar kon worden ontdekt. Omdat het schip altijd in zoet water heeft gelegen bevindt het zich in een zeer goede staat. Bovendien is de IJsselkogge als één geheel in de bodem bewaard gebleven en daardoor veel completer dan ooit ergens is aangetroffen.

Redenen genoeg om dit icoon van ons nautische verleden te koesteren. De komende jaren wordt het schip geconserveerd in Lelystad. Intussen zijn we met man en macht bezig om te zorgen voor een warm welkom terug in Kampen. Wat zou het gaaf zijn als we jong en oud kunnen laten genieten van de avontuurlijke verhalen die dit schip met zich meedraagt. Met moderne technieken zoals augmented reality laten we straks oude tijden herleven.

Ahoi!

*(Voor de tekst van deze column is gebruik gemaakt van www.kamperkogge.nl en wikipedia)
De column Nautisch Kampen is een initiatief van Kampen Marketing en de Gemeente Kampen.


Foto: Fotografie Tennekes

Privacy statement Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners.

Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden.
Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site.
Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media